Control precís de procés per a una òptima producció de les receptes

Són nombrosos els estudis que demostren com la qualitat de la mòltaa i/o de l’extrusió dels pinsos i aliments per a animals afecta directament a la salut i criança d’aquests.

En aquests estudis s’ha observat, per exemple, com una mòltaa més o menys gruixuda afecta a la digestibilitat de l’aliment i a l’absorció de nutrients, o com la compressió major o menor del grànul o croqueta té també incidència d’igual manera.

Sense obviar, d’altra banda, la infinitat d’estudis que serveixen de base als nutròlegs per a adequar a cada animal, en funció de la seva grandària, edat, activitat, etc. la formulació alimentària perfecta per a cobrir les seves necessitats de la millor forma possible.

La necessitat de fabricació d’alimentació a la carta, animals amb al·lèrgies, necessitats nutricionals especials, diferents estat fisiològics, etc. Obre un gran ventall de necessitats de control de procés i de compliment de garanties de qualitat i traçabilitat.

Tot això resulta clau en la producció. I per tant, el control d’aquesta resulta essencial per a aconseguir produir cadascuna de les receptes d’una forma òptima i eficient. Per a això, els sistemes de control desenvolupats baix paràmetres de la Indústria 4.0 -com el VMES4.0 de Voltec-, realitzen un seguiment i monitoratge precisos de tots els elements intervinents, tant mecànics com materials, assegurant un òptim desenvolupament en tot moment de les màquines que intervenen en el procés i també un òptim estat de les matèries primeres i del producte finalitzat (gràcies a sistemes NIR, anàlisis en laboratoris i un total control de l’estoc i per tant traçabilitat de cadascun dels ingredients).

Aquest control inclou també les granuladores/extrusores, bé mitjançant control directe o bé mitjançant la seva capacitat d’interconnexió amb sistemes de control de tercers. D’aquesta forma, s’aconsegueix un sistema de control de planta unificat i que els diferents elements (molins, extrusores, granuladores…) quedin totalment integrats en el sistema.

Incidències habituals en granulació que evita el VMES4.0

INCIDÈNCIA: Insuficient qualitat de la farina per a una correcta granulació.

Es resol amb un correcte control i dosatge del vapor i altres líquids aportats abans de la granulació.

INCIDÈNCIA: Embussos en la granuladora.

Es resol mitjançant un control conjunt del motor principal de la màquina i del seu alimentador, així com de la comporta d’alleujament. D’aquesta manera la granuladora operarà en un règim òptim.

INCIDÈNCIA: Embussos en punts previs a granulació provocats per fallada de granulació.

S’eviten aquests embussos disposant d’un sistema de control complet de tota la planta. Que si detecta anomalies en el funcionament d’alguns dels elements, estableix una pauta de parada ordenada i que facilita la posterior rearrencada de la planta.

Precisament, la importància de l’extrusió per a aconseguir la producció òptima de les receptes fa que el control integrat de l’extrusora aporti valor afegit per a aconseguir un producte de la millor qualitat. El mòdul de granulació de VMES4.0 controla íntegrament la màquina i l’addició de líquids, així com les seguretats i accessoris propis de la granuladora.

El resultat: un producte homogeni en els seus diferents lots, fidel a la recepta formulada, de la millor qualitat i totalment segur.

A més…

La producció de receptes assistida per un sistema de control robust i precís és l’entorn ideal per a les produccions d’aliments a la carta -fórmules personalitzades, petites sèries de producció- o la producció d’aliments grain free -permetent garantir la traçabilitat del producte i una composició totalment lliure de cereals-.