obras-17-marismas

Data:

març 2014

Servei:

Automatització de Final de línia

Sector:

Alimentari

Voltec Electro Sistemes SL, implantarà un sistema de traçabilitat en la societat cooperativa agrícola Les Marismas de Lebrija, Sevilla, que automatitza l’etiquetatge de bidons de concentrat de tomàquet en el moment de omplir-los.

Tot això en col·laboració amb Aritmos, empresa informàtica responsable del programa de la cooperativa.
L’objectiu principal de la cooperativa sevillana és augmentar la fiabilitat de la seva traçabilitat davant dels seus clients. Per això creuen que l’automatització de l’etiquetatge en el moment de l’ompliment, portarà a poder enllaçar el producte final amb el producte en el seu origen, a través del temps de producció que es desenvolupa dins de la fàbrica.

Diego Jarana, responsable del departament d’informàtica de Les Marismas de Lebrija, SCA, confirma que aquest projecte a més de cobrir la necessitat de l’etiquetatge en fàbrica, cobreix la necessitat de mobilitat dels seus tècnics de camp, ja que, segons les seves paraules “amb això podem portar la informació de traçabilitat del camp a la nostra base de dades d’una manera automàtica “. Per a això, la cooperativa ha adquirit 8 portàtils, un per a cada tècnic, amb el seu programa específic de camp i bolcat automàtic a través d’una xarxa wifi que s’han instal·lat en el seu departament de tècnics agrícoles.

La cooperativa agrícola Els aiguamolls de Lebrija, fundada el 1979 i amb 550 socis, es dedica a la venda de subministraments i serveis als seus socis, així com també a la recol·lecció dels seus productes agrícoles i la seva posterior venda a altres clients, que són majoritàriament espanyols, tot i que compten també amb compradors europeus i alguns orientals. Cotó, tomàquet, flors, cereals, gira-sol, pastanagues i bròquils són els productes agrícoles amb els que treballen en aquesta cooperativa, sent el volum de vendes de l’exercici anterior d’uns 60.000.000 d’euros.

La principal problemàtica amb què comptava l’empresa era el fet que els socis tenen una triple funcionalitat, ja que poden relacionar-se amb la cooperativa com a amos, com a clients o bé com a proveïdors. Això implica haver de portar un compte per a cada cas, a més de diferents arranjaments que cal fer de vegades (com per exemple, utilitzar com a sistema de pagament el descomptar en la campanya d’un producte, un subministrament que el soci es va endur anteriorment). Aquesta situació intentava regular-se a través d’un sistema que treballava en una base de dades. El que passava és que de forma habitual, tant els fitxers com el programa Excel es bloquejaven, i això comportava sempre un problema de pèrdua de temps, ja que per realitzar coses tan simples com imprimir factures, balanços o senzillament consultar un compte de comptabilitat, a causa dels constants bloquejos, es necessitava molt de temps.

El fet que l’empresa decidís entrar en el negoci del tomàquet concentrat, va ser el detonant que va impulsar a solucionar aquest problema, ja que era imprescindible tenir una traçabilitat exacta dels bidons de tomàquet. I així és com Voltec, complementarà el sistema desenvolupat per Aritmos, sent la inversió prevista per a aquest projecte d’uns 221.000 euros.